Kniepertjes

dav
IMG-20190127-WA0006

Volgens oude traditie in Drenthe, Groningen en de Gelderse Achterhoek worden er met oud en nieuw” knieperties” gebakken. Je kunt ze vergelijken  met de bekende ijshoorntjes waar je softijs in haalt. “Knieperties”zijn zoeter en een vleugje kaneel maakt het af. 

In een aantal streken van ons land is het al eeuwenlang de gewoonte om rondom de jaarwisseling de gasten op” Kniepertjes” en “nieuwjaarsrollertjes” te trakteren. Een emmer deeg een wafelbakijzer en een pollepel bij de hand een open vuur en we kunnen aan de slag. Eerst een dun wafeltje bakken. Direct na het bakken wordt het wafeltje om de achterkant van de pollepel opgerold.  Vroeger werden ze in afgesloten melkbussen opgeborgen zodat ze tijden de nieuwjaarsvisites lekker knapperig  en royaal uitgedeeld konden worden.

Het knijpertje staat voor het oude jaar, dat is als een boekrol ontvouwen.
Het Rolletje staat voor het nieuwe jaar  dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft.

Het verschil tussen “knijpertjes” en nieuwjaarsrolletjes is dat ze wel of niet opgerold zijn. 

Het beslag dien je een dag van te voren te maken!

 Wat heb je nodig

* 250 gram bloem
* 200 gram suiker
* 125 gram boter
* 1 ei
* 1/2 theelepel kaneelpoeder
* 1,5 dl. water
* wafelijzer

Bereidingswijze

* Verwarm het water en los de suiker hierin op
* Smelt nu de boter in het suikerwater
* Klop het ei los
* Zeef nu de bloem en voeg de kaneel en het ei toe aan het meel.
* Nu het suikermengsel toevoegen aan de rest en roeren tot een glad beslag ontstaat.

KOM AFDEKKEN EN NACHT LATEN RUSTEN!!

* Verhit nu boven het vuur het wafelijzer en vet deze in.
* Maak van het deeg een klein bolletje. Knijp het ijzer nu dicht en bak de wafel in 1 a 2 minuten op een half hoog vuur gaar.
* Vorm het kniepertje  om de steel van een houten lepel  en laat het zo ook afkoelen. 
* na afkoelen haal je het rolletje voorzichtig eraf.
*Vul het rolletje met klopte slagroom en strooi en eventueel poedersuiker over.

SMULLEN MAAR!!!